Menu oferta DLA HANDLU
Strefa klienta
CHAŁWY
Korzyści z chałwy dla zdrowia człowieka:
- zmniejsza ryzyko występowania zmian miażdżycowych i nowotworowych,
- jest bogatym źródłem protein i wapnia oraz magnezu, pozytywnie wpływającego na stan naszego układu nerwowego,
- zawiera kwas linolowy, który obniża poziom cholesterolu, a tym samym minimalizuje ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych,
- jest antyutleniaczem, dzięki niemu cera wygląda jędrniej, młodziej i jest lepiej nawilżona
ORZECHY
Przyroda dostarcza nam wiele produktów o wielkiej wartości odżywczej, wyszukanych smakach i aromatach. Do takich produktów należą orzechy i bakalie.
Orzechy są niezbędne w zrównoważeniu diety i zdrowia. Zaopatrują nasze organizmy w witaminy, minerały, przeciwutleniacze i "dobre" kalorie.
OLIWKI
Oliwki cenione są za swoje walory odżywcze, zawierają witaminy takie jak: A, E, K, sole mineralne i mikroelementy (sód, magnez, żelazo, jod). Mimo, że są kaloryczne są lekkostrawne. Jednak najważniejsze jest to że mają nienasycone kwasy tłuszczowe, które powodują obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Oliwki świetnie zaostrzają apetyt więc stosuje się je jako przystawki przed głównym posiłkiem.
OLIWA
Oliwa jest uważana za symbol zdrowia i długowieczności. Jest to wyjątkowy tłuszcz, który jest ceniony przez dietetyków i lekarzy. Jest produktem roślinnym więc nie ma cholesterolu. Oliwa zawiera jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Hamują one rozwój miażdżycy poprzez obniżenie ilości złego cholesterolu (LDL) i podnoszą ilość dobrego (HDL). Wpływają też one na obniżenie ciśnienia krwi. Zawarty w oliwie kwas oleinowy chroni przed astmą i alergicznym zapaleniem błony śluzowej nosa. Oliwa pomaga także przy nieżycie i owrzodzeniu żołądka oraz zaparciach. Zawarte w niej przeciwutleniacze (szczególnie polifenole i witamina E) zapobiegają tworzeniu się wolnych rodników i w ten sposób, wzmacniając błony komórkowe, przeciwdziałają procesom starzenia się.